fbpx

Lakatos Péter: 2022 lesz az első teljes békeév

A cikk a Magyar Gyáripar c. lapban jelent meg. LX. Évfolyam, 2020 10. szám. 5.-6. oldal

Lakatos Péter, a Bravogroup Holding tiszteletbeli elnöke, aki egyben az MGYOSZ társelnöke és a Videoton társvezérigazgatója, a Magyar Gyáripar-nak adott interjújában beszél arról, hogy miként értékeli a 2020-as évet és mit vár a jövőtől.

A személyes megéléssel kezdve, a 2020-as év olyan, mint a néhány rosszul sikerült nyaralásunk a számtalan csodálatos mellett: lassan telik. Amikor érdekes és jó dolgok történnek, repül az idő. Most meg olyan, mint amikor a vitorlás ellenszélben túrja a hullámokat, és nem tud megsiklani.

Arra mindenképpen jók az ilyen válsághelyzetek, hogy a minőség igazán kidomborodjon. Az a régi igazság, hogy egy szervezet minősége kritikus helyzetben mutatkozik meg, nap mint nap visszaigazolódik számomra. Ha fut a gazdaság, a jók sokszor alig teljesítenek jobban, mint a gyengébbek. A nyári csúcson a legbénább halsütödénél is áll a sor a Balatonon, télen viszont csak a legkiválóbbak tudnak nyitva tartani.

Azok a vevőink, szállítóink, akiket amúgy is dinamikusnak, fejlődésképesnek ismertünk meg, megtalálják a lehetőségeket, és korrekten működnek együtt velünk. Azok viszont, akik amúgy is csak a státuszukra, a méretükre, a nagy szervezetükre építették a jövőjüket – legyenek akár szállítóink, akár vevőink –, erőből próbálnak eljárni, és a saját nehéz helyzetükből adódó veszteségüket együttműködés nélkül próbálják a környezetükkel kompenzáltatni.

Érdekes, hogy például Németországban is a lobbierővel rendelkező nagy cégek kapnak különböző kiemelt támogatásokat, miközben a belső erőforrásaikat képtelenek optimalizálni (Deutsche Bahn, TUI, Lufthansa, nagy autógyárak).

Az általam közelről ismert cégeknél is hasonló a helyzet: a jól vezetett, csapatmunkán alapuló, amúgy kimagasló eredményeket felmutató cégeinken belül az extrém terhelést és kihívásokat sokkal könnyebben élik meg a munkatársak, míg az amúgy is alulteljesítő cégeink inkább az engedményekért, és az elvárások csökkentésért állnak sorba, és szinte felteszik a kezüket.

„Az a régi igazság, hogy egy szervezet minősége kritikus helyzetben mutatkozik meg leginkább, nap mint nap visszaigazolódik számomra. Ha fut a gazdaság, a jók sokszor alig teljesítenek jobban, mint a gyengébbek.”

Lakatos Péter, az MGYOSZ társelnöke,
a Videoton társvezérigazgatója

Természetesen iparáganként alapvető különbségek vannak, a leginkább érintetteknél a tartalékok szintje, és a tőkeerő határozza meg elsődlegesen a jövő esélyeit.

Az MGYOSZ nemrégiben kiadott, a válság második hullámával kapcsolatos gondolatait csak megerősíteni tudom: mindazok a hosszútávú, a nemzeti és vállalati versenyképességet erősítő feltételek és tényezők, amelyeket jónéhány éve minden fórumon hangsúlyozunk – legyen ez az együttműködési készség, a kommunikáció, vagy a digitalizálás – kivétel nélkül olyanok, amelyek az ebben élenjáróknak segítettek a válság kezelésében. Meggyőződésem, hogy a válság alatt is kell tudni úgy vállalati, mint kormányzati szinten erőforrásokat allokálni a hosszú távú célokkal kapcsolatos projektek folytatására, sőt sokszor a gyorsítására.

A globális erőviszonyok és motivációk is abba az irányba mozdultak el, hogy számunkra az európai integráció és Európa számára a transzatlanti együttműködés egyre fontosabb az izmosodó és különösebb gátlások nélkül érdekérvényesítő kínai geopolitikai és gazdaságdiplomáciai törekvésekkel szemben.

Mindezekben természetesen nem az MGYOSZ és tagjai lesznek a meghatározó szereplők, de egy ennyire nyitott gazdaságban a vállalatok többségének lehetőségeit és kockázatait középtávon nagyban befolyásolják ezek a változások. Érdemes rájuk odafigyelni.

De mit is várok 2021-től? A pozitív oldalon a minden bizonnyal generációs nyomot hagyó vírusválság utáni felszabadultság-érzést, lendületet, optimistább jövőképet várok. Tartok tőle, hogy a minden bizonnyal tavaszig elhúzódó második hullám alattomos nyomot hagy a gazdaság szövetén, ami lassíthatja a lendületet. Ma még nem látható, hogy az átlagpolgárok nettó megtakarítási szintjén mekkora léket üt a válság, és ez a belföldi keresletet foghatja vissza.

Mindezek miatt a vállalatoknak és az államháztartásnak is fel kell készülnie arra, hogy 2022 lesz az első teljes békeév. Addig is kívánok minden tagtársunk minden dolgozójának jó egészséget és javuló üzletmenetet.

Oszd meg ezt a hÍrt!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Megszakítás