fbpx

Így szerezhetsz befektetőt a vállalkozásodhoz! – Telekom Hello Biznisz

(Kép forrás: Telekom Hello Biznisz – https://hellobiznisz.hu/igy-szerezhetsz-befektetot-a-vallalkozasodhoz/)

Ki ne szeretne még több pénzből gazdálkodni a vállalkozásában? A tőkebevonásnak nem csak a banki hitel az egyetlen módja – egy jó befektető sokszor nagyobb segítség tud lenni. Mit kell tenned, hogy sikeresen találj magadnak befektetőt – erről beszélt a Telekom Hello Biznisz Üzleti Műhelypercek legutóbbi beszélgetésén három fiatal vállalkozó és a Cápák között című üzleti showműsor egyik befektetője, a Bravogroup Holding társ-tulajdonos ügyvezetője, Lakatos István.

A befektetőválasztás legelső, vagy talán nulladik lépése annak eldöntése, hogy egyáltalán szükségünk van-e befektetésre és így befektetőre. „Nem kell minden cégbe befektető. A Bravogroup például 34 éve létezik, és még egyszer sem fektetett be senki kívülről. Kicsiben kezdtük, mindig visszaforgattuk a nyereséget, és így nőttünk nagyra”–  vázolt fel egy lehetséges utat Lakatos István. Akkor sem kell befektető, ha elégedett vagy a jelenlegi üzleteddel. Van egy bejáratott gumiszerelő műhelyed, de nem akarsz terjeszkedni, új szolgáltatásokat bevezetni – ilyenkor a szükséges fejlesztések megoldhatók a nyereségből, esetleg kisebb hitelből.

Ám könnyen előfordulhat, hogy van egy jó ötleted, csak nincs tőkéd a megvalósításához. Ilyenkor bizony meg kell találni azt, aki rendelkezésedre bocsátja a szükséges összeget, vagy legalább annak nagy részét.

Mikortól érdemes keresni?

Arra nincs egyértelmű válasz, hogy mikor jön el a vállalkozás életében az a pillanat, amikor már érdemes befektető után nézni. Lehet, hogy még csak egy jó ötleted van, de két-három évig is eltart, amíg kifejleszted és bevételt kezd termelni, esetleg komoly tőkére van szükség az ötlet megvalósításához. Ilyenkor már a legelső pillanatban elkezdheted keresni az angyalbefektetőket, akik a legkorábbi fázisú vállalatok finanszírozására szakosodtak. Nem mindenki ad pénzt ilyen célokra – saját elmondása szerint Lakatos István is óvakodik azoktól a lehetőségektől, amelyek csak évek múltán ígérnek bevételt -, de ha elég jó az ötlet, nem lehetetlen befektetőt találni.

Turay Diáék nem ezt az utat választották. Ők önerőből létrehozták a weboldal és a szolgáltatás működő prototípusát, és most már a külföldi terjeszkedéshez keresnek segítséget, hogy bővebb erőforrásokkal, nagyobb lendülettel tudjanak nekiindulni.

Molnár Janka is szeretné megtenni az út egy részét, mielőtt külső forrásokat vonna be. Először több körben és nagyobb bázison is szeretné tesztelni és a visszajelzések alapján finomítani a megoldást. Amikor már látják, hogy mennyire piacképes az ötlet, mire van igénye az ügyfeleknek, akkor állnak készen arra, hogy a piaci bevezetés és a marketing finanszírozására tőkét kérjenek.

A teljes cikk elérhető a Telekom Hello Biznisz oldalán, ide kattintva.

 

(Forrás: Telekom Hello Biznisz – https://hellobiznisz.hu/igy-szerezhetsz-befektetot-a-vallalkozasodhoz/)

Oszd meg ezt a hÍrt!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Megszakítás